HOT Hostel - шаблон joomla Новости

Vrnjačka Banja, najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji, delom je na blagim, obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi i delom u pitomim dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke. Zavisno od položaja pojedinih delova naselja, nadmorska visina se kreće od 220 do preko 300 metara. 

Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikroklimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva.

Blagotvorno dejstvo izvora Vrnjačke Banje poznato je od početka hrišćanske ere, a u Banji se još uvek može videti Rimski izvor iz drugog veka i mnoštvo novčića rimskih imperatora pronađenih u njemu. Banja je obnovljena 1835. po naređenju kneza Miloša, koji je želeo da ona nadmaši čuvenu češku banju Karlove Vari. Naš istaknuti prirodnjak Josif Pančić uporedio je sa čuvenim izvorom Krenen u nemačkoj banji Ems. Još u prošlom veku se znalo da je vrnjačka voda slična, ali sa jačim dejstvom od cenjene francuske Plombijerske vode. Kako topli i hladni mineralni izvori Vrnjačke Banje daju oko 700.000 litara vode za 24 časa, što je približno količini mineralne vode izvora u francuskoj banji Viši. 

Danas Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam mineralnih izvora, od kojih se četiri koriste za balneološku terapiju. „Topla voda“, jedinstvena po tome što ima temperaturu ljudskog tela (36,5°C), ubraja se u red ugljeno-kiselih homeotermi i koristi se za piće i kupanje. Hladne mineralne vode Snežnik (17°C), Jezero (27°C) i Slatina (14°C) pripadaju grupi alkalnih zemno-alkalnih akrotopega, dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci, sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).

U Vrnjačkoj Banji se tokom godine organizuju brojne kulturne i sportske manifestacije, koje okupljaju mnoge ugledne ličnosti iz oblasti kulture, kao i nezaobilazni Vrnjački karneval i Love fest koji uz Guču i Exit predstavlja najveću turističku manifestaciju u Srbiji.

Okolina Vrnjačke Banje bogata je kulturno-istorijskim nasleđem. U neposrednoj blizini su manastira Žiče, Studenice, Ljubostinje, Sv. Petke i crkva Lazarica, po odluci UNESCO-a svrstani u red Svetske baštine.

Vrnjačka Banja odlična je lokacija i za sportske pripreme, sportske igre, rekreaciju i sl. Tereni pružaju idealne uslove za bavljenjem malim fudbalom, košarkom i rukometom uz mogućnost zakupa  u večernjim satima. Sa izabranim partnerom možete isprobati snage na teniskim terenima. Zatvoreni bazeni predstavljaju odlične mogućnosti upražnjavanja vaterpola i plivanja tokom čitave godine dok u letnjoj sezoni veliki Olimpijski bazen predstavlja sportski objekat gde se najradije okupljaju deca, omladina i gosti Vrnjačke Banje. Za sve one koji više vole leto, reku i sportski ribolov uređene su Podunavačke bare (10 km) na Zapadnoj Moravi gde se i održavaju velika sportska takmičenja. Takođe postoje i idealni uslovi za bavljenje lovom u uređenom lovištu na Goču. A za ljubitelje zimskih sportova postoji ski staza na Goču.

Vagres ing. d.o.o.

Prenoćište Zone

 Usluge:

Sobe/ApartmaniRestoranMini bar u sobiKlima u sobiBesplatan WiFiTeretanaSala za sastankeSala za sastanke

24h recepcija   +381 36 613-962
24h recepcija   +381 63 106-40-66

 

 

Prijavite se...

Ovde se mozete prijaviti na mailing listu kako bi uredno primali obavestenja.

Socialne mreže

   DANICA @ skype